Geslaagde reis maart 2013

22-03-2013 11:27

Onze 20-daagse reis is in alle opzichten weer onvergetelijk geweest. We deelden de meer dan 100 dozen uit en daarmee hebben we families, poliklinieken en scholen blij gemaakt. Dit ging op een ontspannen wijze geheel in de sfeer van het land.

Het begon al goed; op het vliegveld van Banjul stond een stralende Susso – onze chauffeur - ons op te wachten met "de bus". Hij bracht ons naar het Senegambia hotel waar we de eerste dagen zijn gebleven. Al snel was een planning klaar voor de rest van de vakantie en voor het uitdelen van de bananendozen.  Daaarna zijn we diep het land ingetrokken.

In heel veel familiedozen zaten naast kleding en keukenspullen ook vaak eenvoudige appararatuur zoals een sinaasappelpers of gehaktmolen. Daarmee kunnen ze een eigen inkomen verdienen door er bijvoorbeeld sinaasappelsap mee te maken en te verkopen. Met een gehaktmolen kunnen ze pinda's of vis malen en verkopen. In reacties kwamen zij vaak zelf al met zulke plannen. Een van de gehaktmolens die we vorig jaar hebben uitgedeeld, had wel een hele leuke bestemming gekregen. Onze vriend Alex vertelde dat die nu gebruikt wordt om het eten te malen voor zijn zeer oude oma, die geen tanden meer heeft.

De schooldozen bevatten schrijfblokjes, pennen en tasjes voor de kinderen en overhemden en calculators voor de leerkrachten. Dat bleek ook een groot succes. De leerkrachten trokken de overhemden allemaal direct aan en zagen er zo als een team uit. Uiteraard wilden ze graag op de foto.

Bijzonder en hartverwarmend was onze aankomst bij de school in  Sare Abdou; we werden zingend verwelkomd door de kinderen. Bovendien hadden ze een schitterend spandoek met de Gambiaanse en Nederlandse vlag gemaakt van de strijkkralen die wij vorig jaar hadden gegeven. De problemen met de watervoorziening voor de tuin waren er opgelost door de gift van zonnecellen door de overheid. Wel is er nog steeds een groot gebrek aan schoolmaterialen. We hebben er dan ook flink wat dozen met zulke spullen overgedragen.

Verder hebben we nog geld uit de stichting gebruikt voor de Lower Basic School in Kalagi. Daar was in het afgelopen regenseizoen de keuken ingestort. Die was traditioneel gemaakt van mudblocks. Veel geld om de keuken opnieuw te bouwen was er niet terwijl de kinderen voor de lunch wel afhankelijk zijn van een goede keukenvoorziening. Na overleg met het headmaster en een bestuurslid van de ouderraad hebben wij cement en zand gekocht en naar de school laten transporteren. Dat gebeurde deels met ezelkarren. Wij werden gevraagd bij de aflevering aanwezig te zijn. De mannen die er stenen van zouden maken waren ook al aanwezig. Vlak voordat we vertrokken zagen we dat er al gewerkt werd aan het maken van de veel sterkere cementblokken.

Verder hebben we nog geld gebruikt voor het kopen van rijst voor arme families en het betalen van schoolgeld voor een jongen uit Lamin Koto.

Ook de vele gebreide of gehaakte mutsjes, dekentjes en popjes werden in dankbaarheid ontvangen.

We zijn ervan overtuigd dat onze goederen op de juiste plek terecht zijn gekomen en dat stemt  ons heel gelukkig. We bedanken alle gulle gevers en mensen die op andere wijze hebben bijgedragen. Daarmee hebben we weer veel mensen geholpen.

Fotogalerij: Geslaagde reis maart 2013