Artikel archief

De vrouwen van Kubuneh

09-09-2017 13:59

Aan de oostkant van de luchthaven van Gambia ligt het dorpje Kubuneh, weg van de toeristische gebieden. Het leven is er nog traditioneel. Zo zorgt de ene groep vrouwen voor het oogsten van de oesters in de mangrovebossen. Ze maken daarbij gebruik van traditionele kano's en oogsten de scherpe oesters met hun blote handen. Ook hun voeten zijn onbeschermd.  Dat leidt snel tot verwondingen. Een andere groep wint zout in het waddengebied. Daar trekt de zoute rivier zich in de droge periode terug en laat een laagje zout achter. Dit wordt bij elkaar geharkt waarna er via filtratie, indampen en krstallisatie mooie schone zoutkristallen worden gewonnen. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt bij het zouten van de vissen om ze zo houdbaar te maken. Beide groepen hebben we de afgelopen jaren ondersteund met handschoenen, laarzen en dekzeil waar ze bassins om het zout in te dampen van hebben gemaakt. Het kliniekje hebben we een generator gegeven zodat ze als de stroom uitvalt (vaak tijdens het hete regenseizoen) normaal kunnen blijven functioneren.

Dank aan Joke Werring-van der Tier.

05-10-2015 14:12

Tijdens de crematie van Joke Werring - v.d. Tier stond er een collectebus voor de Stichting "Goed voor Gambia".

In plaats van bloemen wilde Joke een bijdrage voor "Goed voor Gambia".

Joke was erg begaan met het werk van onze stichting.

Ze kwam altijd met spullen, goede ideeën en suggesties.

Joke heeft in haar laatste weken veel poppetjes gemaakt voor de kinderen in Gambia.

De collecte heeft het bedrag van € 400,00 opgeleverd. Onze dank is groot!

Postuum willen wij Joke heel hartelijk danken voor haar laatste daad.

Een geweldig Sponsor-aanbod van www.jump4art.com !

21-01-2015 23:31

Wij hebben een hele bijzondere toezegging ontvangen. 

Yvon en Mick van www.jump4art.com sponsoren ons bij iedere inschrijving voor de workshops, die zij geven in Andalusië en in de Loire.

Donneke heeft al diverse keren een workshop beeldhouwen gevolgd in Andalusië, zodoende kwamen zij aan de informatie over onze Stichting.

Dit is een geweldig aanbod, waar wij ze erg dankbaar voor zijn.

 

 

 

De bananendozen zijn goed aangekomen en nieuwe opgestuurd.

11-01-2015 21:11

Wij hebben 17 november 2014 32 bananendozen, 2 rolstoelen met reservewielen, krukken en zelfs een beenprothese opgestuurd naar Gambia.

De container is 24 december aangekomen en alles is keurig afgeleverd bij onze vriendin Rianne.

Zij, verpleegkundige,  woont al 13 jaar in Gambia en werkt vrijwillig als verpleegster.

Zij heeft ons  in contact gebracht met  ziekenhuizen en  Social Welfare, waar  rolstoelen en beenprothese heen zijn gegaan.

In de meeste bananendozen zaten materialen voor de ziekenhuizen, die Rianne daar heeft afgeleverd.

Dit heeft voor haar ook weer het voordeel, dat zij makkelijk ingang heeft als zij met patiënten komt.

Ook weet Rianne heel goed de weg met verband, medicijnen, voedingsflesjes e.d. Zij gaat als een Florence Nightingale door het land.

Zij noemen haar wel eens Mamma Africa.

Maar de mensen weten haar ook thuis te vinden. meestal heeft zij de noodzakelijke medicatie en verzorgingsmaterialen wel in huis.

Kan zij geen hulp bieden dan neemt zij de patiënt mee naar het ziekenhuis.

Zij hoeft dan niet in de lange rij te staan en kan snel geholpen worden.

Dus komen de materialen die wij aangeboden krijgen o.a. via de apotheek en huisarts dubbel en dwars goed terecht.

Ook zaten er bij deze zending weer familiedozen en naaimachines, die een goede bestemming hebben gekregen.

De nieuwe zending met 22 bananendozen gaat 12 januari in een container naar Gambia .

Het gaat weer om materialen die Rianne kan gebruiken voor  ziekenhuizen en er zitten ook familiedozen tussen.

De container zal tussen  4 en 6 weken in Gambia aankomen.

 

Impressieverslag Gambiareis 2014 en bedankbrief ziekenhuis Janjang Bureh

18-07-2014 12:46

Impressieverslag Gambiareis 2014

 

Iedere reis naar Gambia komen wij in omstandigheden terecht, waarvan wij denken, dat er voor de Gambiaanse  bevolking wel zaken verbeterd kunnen worden.

Jaarlijks bezoeken wij centraal in het land Janjang-Bureh Health Centre (voormalig Georgetown). Dit ligt ver van de toeristische kust. Zodoende heeft men daar tekort aan van alles.

Ook in 2014 brachten we dozen met medicijnen, bloeddrukmeters, koortsthermometers en verbandmiddelen.

En blij dat men er was, geweldig. Er waren geen thermometers en de laatste bloeddrukmeter had het begeven.

(De volgende ochtend ging dokter Banna Jobarteh direct de regio in met zijn meters om diverse patiënten te bezoeken en te behandelen).

Toen wij weg wilden gaan werd ons gevraagd of we niet iets geroken hadden in het ziekenhuis.

Ja, dat hadden we zeker. De stank was her en der niet om te harden.

Wat bleek, de grondwaterpomp had het begeven. Er werd geen water meer omhooggehaald en het hoge buitenreservoir werd niet meer gevuld. En het gevolg was dat in geen zaal meer stromend water was, de toiletten spoelden niet door en de douches werkten niet. Alle zwanenhalzen stonden droog, ofwel de rioolluchten hingen rond.

Het personeel liep met flesjes ontsmettingsgel aan de heupriem rond.

Of we wat aan de watervoorziening konden doen.

          

                              

We stelden voor een handige Gambiaan (en die zijn er genoeg!) te vragen of hij de boel zou kunnen herstellen en wat dat zou gaan kosten. Die Gambiaan werd die avond nog gevonden en de volgende dag was er overleg met ons. Een nieuwe pomp, vervangen van verroeste leidingen, alles weer goed aansluitend maken was mogelijk voor ongeveer € 130.--

Wij stemden er na overleg mee in dat alles hersteld zou worden.

Wij waren op vrijdag in het ziekenhuis gekomen en zaterdag werd het akkoord over vervanging waterleiding  gesloten.

Zaterdag werd het werk aangevangen. Zaterdagnacht beviel er nog een mevrouw van een tweeling en er was nog geen water….., zo gaat dat daar. Een bevalling vindt plaats in hurkhouding onder de douche, dus nu in die stank!

Maandagavond kregen we het verzoek om even snel naar het ziekenhuis te komen. Net voor donker had de loodgieter de klus af. 

Hij had het hele weekend doorgewerkt en had lange dagen gemaakt, ondanks de warmte. Apetrots demonstreerde dokter Banna ons de herstelde waterinstallatie. Nog wel hing er veel stank. Maar voordat dat uit de zalen is verdwenen….. 

Alles was gebeurd binnen het afgesproken bedrag. Ook de loodgieter was blij dat hij alles weer hersteld had.  Het personeel was blij, iedereen blij en….wij ook!

De volgende dag  kregen we, vlak voor ons vertrek, een bedankbrief van een blije dokter Banna Jobarteh. De brief gaat hierbij!

Op dus naar de volgende bijzondere omstandigheid . Dat werd een hulppostje van dit ziekenhuis in Sare Abdou, 80 kilometer verderop in de bush bush en slechts met paard en wagen te bereiken. Dat vanwege de regenperiode die ervoor gezorgd had dat de weg er naar toe weg was.

Hier was het ook droevig  gesteld. Een klein hutje met een kapotte matras op de grond, dat was de hulppost. Er waren alleen een kleine strip paracetamol voor kinderen en een paar malariatesters aanwezig.

.                                                  

Nadat wij met paard en wagen weer teruggebracht waren, konden we paracetamol en klamboes mee terug geven.

Wij zijn nu bezig om materialen te verzamelen o.a. voor dit hulppostje en als wij weer naar Gambia gaan, willen wij zorgen voor een fatsoenlijk bed met matras.

 

 

Er zijn weer dozen onderweg.

04-12-2013 18:37

Er zijn weer 75 bananendozen onderweg naar Gambia.

Het zijn heel veel familiedozen, waar van alles en nog wat in zit wat iedereen kan gebruiken.

Onze ervaring is dat deze dozen meer dan welkom zijn.

Ook zitten er veel dozen bij voor de ziekenhuizen en scholen.

Als het goed is komen ze eind december aan in Gambia.

Begin volgend jaar gaan wij weer naar Gambia om ze dan zelf uit te delen.

 

Geslaagde reis maart 2013

22-03-2013 11:27

Onze 20-daagse reis is in alle opzichten weer onvergetelijk geweest. We deelden de meer dan 100 dozen uit en daarmee hebben we families, poliklinieken en scholen blij gemaakt. Dit ging op een ontspannen wijze geheel in de sfeer van het land.

Het begon al goed; op het vliegveld van Banjul stond een stralende Susso – onze chauffeur - ons op te wachten met "de bus". Hij bracht ons naar het Senegambia hotel waar we de eerste dagen zijn gebleven. Al snel was een planning klaar voor de rest van de vakantie en voor het uitdelen van de bananendozen.  Daaarna zijn we diep het land ingetrokken.

In heel veel familiedozen zaten naast kleding en keukenspullen ook vaak eenvoudige appararatuur zoals een sinaasappelpers of gehaktmolen. Daarmee kunnen ze een eigen inkomen verdienen door er bijvoorbeeld sinaasappelsap mee te maken en te verkopen. Met een gehaktmolen kunnen ze pinda's of vis malen en verkopen. In reacties kwamen zij vaak zelf al met zulke plannen. Een van de gehaktmolens die we vorig jaar hebben uitgedeeld, had wel een hele leuke bestemming gekregen. Onze vriend Alex vertelde dat die nu gebruikt wordt om het eten te malen voor zijn zeer oude oma, die geen tanden meer heeft.

De schooldozen bevatten schrijfblokjes, pennen en tasjes voor de kinderen en overhemden en calculators voor de leerkrachten. Dat bleek ook een groot succes. De leerkrachten trokken de overhemden allemaal direct aan en zagen er zo als een team uit. Uiteraard wilden ze graag op de foto.

Bijzonder en hartverwarmend was onze aankomst bij de school in  Sare Abdou; we werden zingend verwelkomd door de kinderen. Bovendien hadden ze een schitterend spandoek met de Gambiaanse en Nederlandse vlag gemaakt van de strijkkralen die wij vorig jaar hadden gegeven. De problemen met de watervoorziening voor de tuin waren er opgelost door de gift van zonnecellen door de overheid. Wel is er nog steeds een groot gebrek aan schoolmaterialen. We hebben er dan ook flink wat dozen met zulke spullen overgedragen.

Verder hebben we nog geld uit de stichting gebruikt voor de Lower Basic School in Kalagi. Daar was in het afgelopen regenseizoen de keuken ingestort. Die was traditioneel gemaakt van mudblocks. Veel geld om de keuken opnieuw te bouwen was er niet terwijl de kinderen voor de lunch wel afhankelijk zijn van een goede keukenvoorziening. Na overleg met het headmaster en een bestuurslid van de ouderraad hebben wij cement en zand gekocht en naar de school laten transporteren. Dat gebeurde deels met ezelkarren. Wij werden gevraagd bij de aflevering aanwezig te zijn. De mannen die er stenen van zouden maken waren ook al aanwezig. Vlak voordat we vertrokken zagen we dat er al gewerkt werd aan het maken van de veel sterkere cementblokken.

Verder hebben we nog geld gebruikt voor het kopen van rijst voor arme families en het betalen van schoolgeld voor een jongen uit Lamin Koto.

Ook de vele gebreide of gehaakte mutsjes, dekentjes en popjes werden in dankbaarheid ontvangen.

We zijn ervan overtuigd dat onze goederen op de juiste plek terecht zijn gekomen en dat stemt  ons heel gelukkig. We bedanken alle gulle gevers en mensen die op andere wijze hebben bijgedragen. Daarmee hebben we weer veel mensen geholpen.

De gelukkigste man van Gambia.

03-02-2013 12:45

Alle bananendozen en losse spullen, o.a. brillen, naaimachine, hengels: 117 items, zijn goed aangekomen in Gambia.

Susso, onze chauffeur, heeft ze naar Kalifa Sifu (contactpersoon van Ellen Meulenveld *) gebracht waar ze opgeslagen worden, totdat wij er zijn.

Alle papieren voor de bus zijn inmiddels ook in orde.

Susso heeft zelfs een vergunning gekregen om 14 personen te vervoeren.

Hij kan nu dus starten met een taxibedrijfje.

Hij voelt zich de gelukkigste man van Gambia!

Binnenkort gaan wij weer naar Gambia en dan kunnen wij dit met eigen ogen aanschouwen.

 

*) Ellen Meulenveld uit Ruurlo heeft de stchting Gamrupa.

Wij zijn nu een Stichting.

05-01-2013 12:57

Sinds 13 december 2012 is de akte gepasseerd bij Mr. J. Fransen, notaris voor onze stichting.

Het nam zulke grote vormen aan dat wij hiertoe besloten hebben.

Wij staan bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als Stchting "Goed voor Gambia",

onder nummer 56769954.

Wij bedanken Conny Scholtes voor haar bemiddeling en mevrouw J. Fransen voor haar werk.

Wij zijn vernoemd.

28-11-2012 21:12

Wij hebben leuk nieuws. In maart hebben Pa en Amie een dochtertje gekregen. Zij hebben haar Fatou Mieke genoemd. In november hebben Susso en Bajen ook een dochtertje gekregen en zij hebben haar Serra Donneke genoemd. Het is voor ons een hele eer dat wij vernoemd zijn.

Onderdelen 1 - 10 van 15
1 | 2 >>